Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Ook Albert Heijn mengt zich in prijzenoorlog op de groenteafdeling

Albert Heijn mengt zich in de prijzenslag op de versafdeling, nadat Plus vorige maand een offensief inzette. De komkommer gaat zelfs onder de 1 euro bij de AH.

Niet alle groenten bij de AH volgen nu de lagere prijs van Plus. Bloemkool blijft er bijvoorbeeld boven, al gaat Albert Heijn wel van 2,69 naar 2,09 euro. Voor een broccoli betaal je bij de Plus nu zelfs meer (0,79 euro) omdat die bij Albert Heijn in de aanbieding zijn voor 0,75 euro. De nieuwe normale prijs ligt bij de grootste supermarkt op 1,25 euro.

2. Cijferbombardement op de beurs: Heineken groeit met 0.0-bier

Liefst vier spraakmakende multinationals kwamen woensdagochtend met de jaarcijfers: bierbrouwer Heineken, Takeaway.com (het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), verfbedrijf AkzoNobel en grootbank ABN Amro.

De belangrijkste punten: Heineken groeit hard, mede door de uitrol van 0.0-bier in inmiddels 38 landen, Takeaway.com investeerde afgelopen jaar fors in marketing buiten Nederland en daardoor is de groei van de maaltijdbezorger ook flink toegenomen en ABN Amro ziet de winst dalen, mede door hoge eenmalige reorganisatiekosten in verband met een bezuinigingsoperatie. Kijk hier verder voor meer details.

3. 'Rutte wil dat de EU een grotere geopolitieke speler wordt'

Volgens Mark Rutte moet de EU minder naar binnen kijken en meer naar buiten. De EU moet volgens hem een grotere geopolitieke speler worden, gaat hij volgens Politico vandaag zeggen tijdens zijn Churchill-lezing over de EU op de Universiteit van Zürich. Ook zal hij het er hebben over de toekomst van de wereldeconomie en het belang van duurzame energie. Ironisch, want dinsdag bleek dat Nederland op dat gebied onder aan de EU-lijst staat.

4. Hogere btw-tarief stuwt inflatie en doet spaarders pijn

Niet onverwacht, maar wel pijnlijk: de stijging van het lage btw-tarief naar 9 procent en hogere prijzen van energie zorgen voor een flink hogere inflatie. De gemiddelde prijsstijging van een mandje van consumentenproducten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt, lag op 2,2 procent in januari, de grootste toename in zes jaar tijd.

Terwijl de inflatie in de lift ziet, zien spaarders rentes niet meebewegen. De hoogste variabele spaarrente is al jaren gestaag aan het dalen en bleef ook in januari steken op 0,35 procent, volgens gegevens van de site Spaarinformatie.nl. Gevolg is dat de koopkracht van spaargeld dat op vrij opneembare rekening staat dramatisch daalt, omdat de spaarrente niet hoog genoeg is om de inflatie bij te benen.

5. Blokker lijdt €400 miljoen verlies, maar de eigenaren boeken €100 miljoen winst op investeringen

De familie achter winkelketen Blokker behaalde vorig jaar een winst van bijna 100 miljoen euro uit vastgoed, beursgenoteeerde bedrijven en andere investeringen. In tegenstelling tot de familie, ging het stukken minder goed met de winkel. Het bedrijf dat de filialen beheert, leed vorig jaar een recordverlies van 344 miljoen euro.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van het investeringsvehikel Hoornsche Broeder Capital b.v.. Overigens is het mede onder druk van het FD dat de Blokkers nu openheid van zaken geven over hun vermogen. De afgelopen jaren hielden de eigenaren de jaarcijfers van HB Capital geheim met behulp van een controversiële boekhoudkundige vondst.

6. Wanneer moeten pulsvissers stoppen met de elektrische schokjes?

Een spannende dag voor de pulsvissers vandaag: het Europees Parlement onderhandelt over hun lot. Dat ze moeten stoppen met de techniek, waarmee ze met elektrische schokjes vissen uit de zeebodem lokken, staat al vrijwel vast, de vraag is alleen nog wanneer ze moeten stoppen en of er een overgangsperiode komt. Sommige Europarlementariërs willen dat het totaalverbod op de pulsvisserij al in juli ingaat, terwijl de lidstaten de onderhandelingen ingaan met 2022 als einddatum. Nederland hoopt op een zo lang mogelijke overgangsperiode.

7. 11 Nederlanders in 30 under 30-lijst van Forbes

Een nieuwe generatie talenten die de wereld op z'n kop zet met frisse ideeën, daar is zakenblad Forbes elk jaar naar op zoek. In de 30 under 30-lijst voor Europa staan dit keer 300 Europeanen onder de 30 jaar die uitblinken in tien vakgebieden. Daarbij ook elf Nederlanders.

We scoren vooral goed in de categorieën ‘sociaal ondernemerschap’, ‘retail & e-commerce’ en ‘manufacturing & industry’, signaleert Sprout. Op de lijst staan onder meer de 23-jarige Jari Hazelebach van doven-app SpeakSee en de 29-jarige Loes Bijleveld, die met LONO Côte d'Ivoire de sociale situatie van boeren in Ivoorkust wil verbeteren.

8. Worden crypto-obligaties dé nieuwe manier om geld op te halen?

Het Nederlandse IT-bedrijf Topicus heeft een nieuwe startup op een bijzondere manier gefinancierd. Medewerkers konden voor 1 euro een zogenoemde security token kopen, een soort bedrijfslening die is gebouwd op de ethereum-blockchain. Binnen een week werd een ton opgehaald.

De waarde van de token beweegt niet wild op en neer zoals bij andere cryptomunten en het rendement is vastgelegd in een slim contract. "In de vorm waarin we het project nu hebben opgezet, kunnen we het ook voor toekomstige projecten en eventuele opdrachtgevers gebruiken; de hele infrastructuur en code is herbruikbaar", zegt Michiel Schipper van Topicus tegen banken.nl.

9. 'De vegetarische slager ligt in de diepvries' is de grappigste taalfout

De website Taalvoutjes.nl heeft met een verkiezing de grappigste taalfouten van 2018 op een rij gezet. De winnaar is een A4'tje in de supermarkt met de tekst: "De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij afdeling". Maar ook de krantenkop "Aantal deelnemers Avondvierdaagse loopt achteruit" bleek hilarisch. Hier zie je meer taalfouten.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: